AGILITY

Zondag: wedstrijd behendigheid & agility met honden (9u tot 17u)

Wat is Agility ?
Agility is een hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport.
Het is de bedoeling dat de hond op aanwijzingen van de geleider zo snel mogelijk en foutloos een hinderparcours aflegt in de juiste volgorde.

Agility wordt gelopen op een terrein van 20 bij 40 meter waarop 15 à 22 toestellen staan opgesteld. Het af te leggen parcours varieert tussen 100 en 200 meter.
De verschillende toestellen zijn: sprongen, muur, band, slalom, vertesprong, slappe tunnel, tunnel (ook wel buis genoemd) en 3 raakvlaktoestellen zoals wip, brug en dakschutting.
Bij de raakvlaktoestellen moet de hond met minstens 1 poot in het raakvlak komen zowel bij de opgang en de afgang van het toestel. Op het parcours zijn er 2 keurders die zien of er fouten gebeuren. Bij het missen van een raakvlak of een lat die van een sprong valt steekt de keurder zijn hand omhoog als teken van fout. Weigert een hond te springen zal de keurder een vuist omhoog steken. Gebeurt dit 3 maal op 1 parcours is de hond gediskwalificeerd. Neemt de hond een verkeerd toestel is hij meteen gediskwalificeerd.

De wedstrijd bestaat uit :
1) een jumping: dit kunnen alle toestellen zijn uitgezonderd de raakvlaktoestellen
2) een vast parcours: hierin kunnen alle toestellen staan

De honden worden verdeeld in 3 groepen: graad 1, graad 2 en graad 3 welke de moeilijkste parcours voorgeschoteld krijgen. Per graad zijn de honden nog ingedeeld als volgt: smal (schofthoogte tot 34,9 cm), medium (schofthoogte tussen 35 en 42,9 cm) en large (schofthoogte vanaf 43 cm).

Op deze wedstrijd van 22 juli zullen er 150 honden deelnemen.